SZCZĘŚLIWICKA
Ulica idąca od ul Karola Dickensa do Alej Jerozolimskich. Jest to dawna droga stanowiąca stanowiąca przedłużenie ul. Przyokopowej i biegnąca do wsi Szczęśliwice (stąd nazwa), uregulowana w czasach Królestwa Kongresowego. W 1845 r. odcięto ją od Przyokopowej torami kolei Warszawsko-Wiedeńskiej. w XIX w. należała do dóbr Czyste będąc jedną z głównych ulic wsi, a następnie przedmieścia Ochota. Zabudowana została w końcu XIX i na początku XX w. w pobliżu obecnej ulicy Niemcewicza niewielkimi, nędznymi domami zamieszkałymi przez robotników oraz niewielkimi kamieniczkami. Wąska pozbawiona wodociągów, kanalizacji i oświetlenia, miała cuchnące rynsztoki i bruk z kamienia polnego. W 1916 r. wraz z całą Ochotą została włączona do Warszawy. W 1927 r. przeprowadzono przez nią tory EKD, biegnące wzdłuż prawie całej ulicy. W latach 50-tych przy części ulicy stanęły nowoczesne domy mieszkalne. Zabudowa objęła również stronę zachodnią niezabudowaną przed wojną.
W latach 50-tych chyba na południe od Szczęśliwickiej zrobiono zwałkę śmieci - wysypisko. Przyjeżdżały śmieciarki z odpadami z miasta, zasypały niektóre glinki, aż usypały górę śmiecia i gruzu. W latach 70- tych przestano zwozić tu odpadki. Dwie największe glinki połączono kanałem, wybudowano przystań dla kajaków. Posadzono drzewka, zrobił się teren rekreacyjny – Park Szczęśliwicki. Wysypisko obsypane ziemią dało w efekcie Górkę Szczęśliwicką. Wybudowano na niej wyciąg narciarski. Tak jest do dziś. Stok pokryty igielitem działa cały rok. Park stał się miejscem spacerów okolicznych mieszkańców, a dawne pola szybko zarosły osiedlami.
Tu zaczyna się Szczęśliwicka przy Al. Jerozolimskich.
Albo tu.
Szczęśliwicka 80 to najwyższy numer, przy ulicy Dickensa.
Ponieważ to jest mój subiektywny wybór, to dla mnie najważniejszy adres na tej ulicy to Szczęśliwicka 36, bo tam jest przychodnia zdrowia, do której czasem chodzę.
![]()