-
Administrator
Maxitravelek
Trzy w jednym: Drezno, Poczdam i Berlin
W drodze do Danii zatrzymaliśmy się w barokowym Dreźnie, w którym nigdy wcześniej nie byłam. Miasto piękne, rozlane nad Łabą, poprzecinane mostami, osmolone bombami.

Mieszkaliśmy nieopodal drezdeńskiej Starówki, w dobrym i czystym hostelu:
http://voyageforum.pl/threads/2406-C...ed=1#post18969
Do Drezna dotarliśmy bezpośrednim niemieckim pociągiem z Wrocławia. Po południu, szybko zakwaterowalismy się i ruszyliśmy na spacer po Dreźnie. Na trasie polskiej Wrocław-Zgorzelec wykupiłam bilet "Raz, dwa, trzy" ze zniżką 33%, miedzy Zgorzelecem a Gorltz nie kupowalam dawnej "przejściówki" bo nikt nie sprawdzał. Natomiast wykupiłam on line bilet na trasie Gorlitz-Drezno za 29 EUR/ to był ten sam pociąg wrocławski, nie trzeba było rezerwować miejsc/.
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
Drezno nazywane jest "Florencją nad Łabą" i to miano słusznie mu się należy.
Drezno należy do tych przyjemnych i nie męczących miast, do których chętnie się wraca. Po Dreźnie trzeba chodzić pieszo aby nacieszyć oczy każdą uratowaną dla pokoleń kamieniczką, pieczołowicie odrestaurowaną po dywanowych nalotach z 1945.

Samo miasto zniszczone zostało w ok. 85 % i miała to być zemsta Churchilla za zbombardowanie przez Niemców brytyjskiego miasta Coventry. Zabytki odbudowano, Drezno przywrócono do życia i dziś kiedy po nim chodzimy, tylko osmolone pozostałości budynków nam o tym przypominają i wcale nie czujemy, że Drezno jest wielkim ponad półmilionowym miastem.
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek
-
Administrator
Maxitravelek