Zaczął powstawać w latach 1977-1978, kiedy sprowadzono pierwsze siedem obiektów.
W 1987 roku przyjął nazwę Muzeum Wsi Mazowieckiej.
Obecnie skansen ma 64 ha.
W skansenie jest zagroda z Izdebna kolo Grodziska Maz.
Zaczął powstawać w latach 1977-1978, kiedy sprowadzono pierwsze siedem obiektów.
W 1987 roku przyjął nazwę Muzeum Wsi Mazowieckiej.
Obecnie skansen ma 64 ha.
W skansenie jest zagroda z Izdebna kolo Grodziska Maz.
Jak bez kolców nie ma róży
Tak bez VF nie ma podróży
W skansenie jest wiatrak typu koźlak spod Sierpca
Wokół zagród jest ptactwo domowe.
I zwierzęta domowe.
Wnętrza chałup odtworzono z całym pietyzmem - meble, sprzęty, dekoracje.
Warto też zobaczyć ekspozycje związane z tradycyjnymi pracami domowymi.
Alboom a gdzie kobitki które masło robią - takowe były
życie jest zbyt krótkie by je przespać
Uciekły z chichotem jak mnie zobaczyły.
Jak je cyknąłeś to dawaj.
Szukałem w zdjęciach,ale i ja nie mam ich przy pracy
życie jest zbyt krótkie by je przespać
Na obrzeżach Sierpca (ok. 120 km na północny zachód od Warszawy) znajduje się jedno z największych muzeów na otwartym powietrzu w Polsce - Skansen Wsi Mazowieckiej, gdzie jest zachowanych 80 budynków z XIX i pocz. XX wieku. Zobaczymy tu zmieniające się wraz z porami roku wnętrza zagrody chłopskiej z malowanymi skrzyniami, rzeźbę ludową, pojazdy konne i akcesoria podróżne, kuźnię i pokazy kowalstwa, dwór szlachecki, kościół, kaplicę, a także ponad 200-letnią karczmę "Pohulankę", której wnętrza upodobali sobie filmowcy - tu kręcono m.in "Pana Tadeusza" i "Szwadron". Cały skansen przypomina tętniącą życiem wieś. Szczególnie silnie można to odczuć podczas lipcowej imprezy plenerowej - miodobrania.
W mieście warto zatrzymać się na rynku, aby zwiedzić ponad 150-letni ratusz oraz jeden z najstarszych kościołów na Mazowszu, na którego murach zachowały się ślady swastyk. Nie są to symbole nazistowskie, ale starsze od nich o tysiąc lat pogańskie symbole solarne. Być może kościół p.w. św. Wita, Modesta i Krescencji stanął w miejscu pogańskiej świątyni.